Metróalagútban klausztrofóbiás lennél? Sebaj, az új Metro játékban ettől már nem kell félned! – A Metro Exodus c. játék rövid ismertetője

Immáron a Metro játékok 3. része érkezik, a legelső része, a Metro 2033 c. játék pedig még 2010-ben látott napvilágot. Szóval közel egy évtizede, vagy mondhatni úgy is, hogy nem tegnap. A 2. része, a Last light is durván 6 éve jelent meg először. Mivel a Metro játékok -amellett hogy az egyjátékos akció FPS kategóriába sorolhatóak- keményen történet alapúak -rengeteg érdekes karakterrel és lebilincselő történettel-, így talán nem árt rögtön egy keveset a Metro Exodus történetéről írnunk nektek. Különösen ha az előző részeket nem játszottátok (sem pedig a felújított, az ún. Redux változatukat) és még a könyveket sem ismeritek. A Metro játékok egyébként a könyveket nem követik teljesen szigorúan de általuk lett inspirálva mindegyik része, a játékok alkotói tehát igyekszenek mindig hűen ábrázolni a könyvben is olvasottakat.

Jöjjön tehát a rövid ismertetőnk a Metro Exodus c. játék világáról!

Két év telt el azóta, hogy a Metro Last Light nukleáris háború súlytotta földjeit utoljára meglátogattuk. A Metro könyvek trilógiája által ihletett alkotást a feszült hangulat és az extrém körülmények jellemzik, ami ugye áradt az első 2 játékból, és bizony itt is tettenérhető lesz.

Történet a reményről?

 2036-ban járunk, 2 évvel vagyunk tehát a Metro Last Light eseményei után.

Mi, azaz a játékosok ismét Artyom cipőjében találhatjuk magunkat, aki nem más mint egy az ún. Rangerek* közül. Ahogyan sokan mások a megmaradottak közül, ő is a Moszkva romjai alatt húzódó metróalagutak oltalmazó falai között éli mindennapjait, a pusztító nukleáris háború, a legutolsó nagy világégés után.

A felszínen ugyanis -sok más helyhez hasonlóan- Moszkvánál egyrészt az időjárás, másrészt pedig maga az állandó klíma is igen zorddá vált; a sugárzás hatására mutálódott állatokról, valamint emberekről pedig már jobb nem is említést tenni, illetve azt hiszem felesleges ecsetelni őket. Elég az hozzájuk, hogy fénnyes nappal ugyanúgy nem szívesen futnál velük össze pl. a Vörös téren, mint mondjuk a legsötétebb órákban Moszkva egyik legeldugottabb és leglepukkadtabb sikátorában. Feltéve, ha egyáltalán egy enyhébb, melegebb napot fogunk ki persze, hogy kalandozni lenne merszünk.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

 Artyom célja ebben az Exodus részben -ahogyan azt ugye már a játék címe is jól sugallja-, hogy elhagyja Moszkvát és Kelet felé utazzon a jobb élet reményében…

 A nagy utazás keletere az Aurórán, egy átalakított gőzmozdony által lesz lehetséges, ami voltaképpen egy mozgó főhadiszállásként is fog szolgálni a játékunkban átélt kalandok során.

pavel-bondarenko-1.jpg

metro-exodus-04.jpg

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

*A Rangerek az ún. “SPARTA” katonai szervezet egy speciális egysége, legelitebb csoportja, ahol csakis a legrátermettebbek, a zord felszínen már harcedzetté váltak tartozhatnak. Ők tekinthetőek az egész Metro világában a legképzettebb és a leghalálosabb harcosoknak.  A Rangerek egymagukban, vagy kissebb egységekben is mozoghatnak, a túlélők táborait segítve, vagy éppen banditákkal és különféle rémséges mutánsokkal hadakozva. Néhányuk ezenfelül megjelenik mint Polis védelmezője.

 (Polis -ellentétben az apró táborokkal, bázisokkal- egy jócskán kiterjedt településnek, föld alatti városnak tekinthető a Metro világában, ami a moszkvai metróalagút rendszerének a szíve, ahol a megmaradt egykori világ kultúrájának minden gazdagsága és tudása lett felhalmozva, védelmezve. Az Oroszországi Állami Könyvtár, azaz a moszkvai Lenin Könyvtár alatt helyezkedik el. Több nagyobb érdekcsoport is található a Metroban, ám egyedül Polis irányítói rendelkeznek elég forrással ahhoz, hogy a felszínre küldhessenek embereket a könyvtárba, akik aztán az életük kockáztatása árán értékes tecnológiák leírásai után kutathassanak számukra.)

3461529-0433943103-32450

 A SPÁRTA hadtest dögcédulája, vagy ha már ugye az eredeti történetek írója (Dmitry Glukhovsky) orosz származású: “СПАРТА” hadtest.

cndatsqwiaatsnk

A jobb élet reményében tehát Artyom nekivág egy hatalmas felfedező útnak, szerencsére azonban nem egyedül. Ő lesz a vezetője egy spártai Rangerekből álló csoportnak az utazás során. A kutatás során mind a 4 fő csoport / állomás jelen lesz. Ahogyan az említve volt már, Polis a legkiemelkedőbb mind közül a Metro világában.

Ez a 3. rész talán alapvetően egy kevéskét optimisztikusabb jövőképet fest, mint a játék előző 2 részében látottak. Elvégre Artyom és társai elindulnak a távoli ismeretlenbe, ahol talán valami újra, jobbra fognak lelni. Egy élhetőbb helyre, mint amit a nukleáris háború utáni Moszkva és metróalagútjai tudott nekik nyújtani.

Ebben a halálosan veszélyes utazásban társai is elkisérik Artyomot:

 Úgy mint pl. Miller, aki a Spártai hadtest, a Rangerek vezetője.

metro_exodus_screenshot_20190124093836_10_original_2400x1200.jpg

 Yermak, mint a mozdonyvezető lesz jelen a Metro Exodusban.

223934_orig_48390719_2453839621311155_6042352067245244416_o.jpg

Az első hivatalos videó előzetesből, trailerből már azt is tudjuk, hogy természetesen Anna, Artyom barátnője -ő egy orvlövész a Rangereknél, ezentúl Miller lánya- is részt vesz ebben a 3. részben is, aki feltehetően kulcsszerepet kap a történetben majd.

metro_exodus_screenshot_20190124093836_2_original_2400x1200

Mindössze negyed évszázaddal a nukleáris háború után, a Metro játékok első 2 részében átélt polgárháborús helyzetei után pedig Artyom a jobb élet reményében tehát nekivág az Aurórán a társaival -feltehetően a Transzszibériai vasútvonalon-, hogy egy felejthetetlen, kontinentális utazás során a poszt-apokaliptikus Oroszországban, valahol Keleten aztán célba érjen…

A természet persze régóta kifordult már önmagából, így szinte semmi sem lesz az utazás segítségére: sem az időjárási elemek, sem a vadállatok, banditák, vagy éppenséggel a különféle mutálódott rémségek. A paranormális jelenségek pedig nagy valószínűséggel szintén szerepet kapnak ebben a részben is…

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Sandbox játékmenet, óriási nyitott világ – Vagy mégsem?

Nos, a Deeps Silver, azaz a kiadó fejese, Huw Beynon elmondása szerint a válasz: NEM.

Illetve, a bővebb válasza az, hogy a Metro Exodus egyfajta hibridnek tekinthető inkább, aminek a megszületését nagy mértékben ihlette a Metro könyvek mellett pl. a STALKER c. játékok is. Ezt úgy kell érteni, hogy a korábbi 2 részéhez hasonlóan ez a legújabb Metro játék is továbbra is igen erősen történet központú. Ám Moszkva alagútrendszereit ezúttal felváltják a felszín hatalmas terepei a játékunk során. Ahol -egy bizonyos kereten belül, amit igazából a történet szab csak meg- kalandozhatunk, fedezhetünk fel különféle dolgokat szabadon. Persze nem büntetlenül: az előző részekhez hasonlóan, a Metro Exodusban sem fogunk korlátlan mennyiségű lőszerre, felszerelésekre lelni a játék helyszíneinek felkutatása során, így mindig kellőképpen megfontolva kell megválasztanunk majd az útírányunkat. A fegyverek folyamatos karbantartására és fejlesztésére is szükségünk lesz, hogy túléljük az irgalmatlan hosszú, 1 évig tartó utazásunkat Oroszország poszt-apokalipikus vidékein át. A játék területeit leginkább egyfajta miniatűr nyitott világként lehet elképzelni, minden egyes ilyen miniatűr világ felfedezése pedig 1-1 állomás, amik között aztán az Aurórával fogunk tova gördülni.

A játékosok számára elérhető, jól érzékelhető nagyobb szabadság , választási lehetőségek ellenére a játék világában, a Metro Exodus továbbra is ízig-vérig egy Metro játék marad.

Ez nem csak a korábban említett játékelemekre, pl. a fegyverekre és felszerelésekre vonatkozik de a korábbi részekhez hasonlóan itt se számítsunk olyanokra -manapság átlagos sandbox játékmenet elemekre, amik a játékost segítik-, mint pl. HUD / kijelzők sokasága a képernyőn, mini-térképes, GPS-es küldetés kijelzővel, lőszer és állapotjelzőkkel, stb.-stb. Ezen a szinten továbbra is igyekszik a játék igen minimalista lenni -egynéhányat mutat a képernyőn a legszükségesebbek közül, pl. a lőszerünket de nem állandó jelleggel, csak mikor éppen használatban vannak.-, ennek célja itt is, mint a 2 korábbi Metro játékban, hogy a játékos maga lépjen minnél többször interkacióba a játék különféle tárgyaival és lényeivel a szükséges információk megszerzéséhez.

A játék továbbra is jól fogja ötvözni a lopakodós és az akció-kaland játékok stílus jegyeit. Ebben persze hihetletlen fegyver arzenálunk is szerepet kap. Pláne, ha kellő figyelmet fordítunk majd rá a játékunk során, hogy bővítsük, fejlesszük azt.

A Metro Exodus nem csak a bejárható játékterület tekintetében mérve óriási az előző 2 részéhez képest. A történet hossza állítólag kb. kiteszi az első 2 rész történetének hosszát, beleértve azokhoz az összes később megjelent DLC-tartalmak történeteit is.

A Metro Exodust inspiráló könyvhöz hasonlóan a játék során is 1 év fog eltelni, ahol az évszakok váltakozásást is megfigyelhetjük. Emellett természetesen nap-éj váltakozás is része lesz a játéknak. A vadonban botorkálni éjszaka talán nem lesz a legbölcsebb -pl. mutálódott farkasok és medvék között-, ellenben pl. egy bandita tábor lerohanására lehetséges, hogy az éjszakai időpont lesz a legmegfelelőbb. Ezenfelül a játékban lesznek még felfedezésre váró különféle éghajlati területek is, így az örökösen havas, fagyos vidékek mellett pl. megjelenik az erdős, mocsaras és a sivatagos is.

Mindent összevetve: ami fentebb volt olvasható, abból elmondható, hogy a Metro Exodus-ban a lopakodós és akció-kaland játékok stílusjegyei mellett kíválóan lesznek vegyítve a túlélő-horror és a szimpla, kőkemény horror jelenetek is. Ó, na meg persze ezeket megfejelik még a szerepjáték elemek is! Igazából nehéz is összefoglalni mi minden kap helyet a Metro Exodusban, de már nincsen messze február 15-e, hogy magunk is utánajárhassunk!

Ti is várjátok már a megjelenését?

Végezetül, néhány kedvenc videó előzetes a Metro Exodusból:

Az alkotók rövid dokumentum filmjei a játékaikról, elsősorban a Metro Exodusról:

A játék megjelenési ideje: 2019. február 15.

A Metro Exodus digitális változata PC-re előrendelhető a Steam oldalán.

(FRISSÍTÉS – 2019. január 29.) A játék digi változata 2020. február közepéig nem elérhető már a Steam online áruházában!

Helyette az Epic Games Store-ban vásárolható meg.

A játék fejlesztője: 4A Games csapata

Kiadó: Deep Silver 

Kapcsolodó, legfrissebb cikkeink:

 

Metróalagútban klausztrofóbiás lennél? Sebaj, az új Metro játékban ettől már nem kell félned! – A Metro Exodus c. játék rövid ismertetője” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s